Voor wie is beschermingsbewind?

Beschermingsbewind is bedoeld voor mensen die (tijdelijk) niet in staat zijn hun financiën te beheren. Dit kan diverse oorzaken hebben zoals lichamelijke en/of psychische problemen of een verslaving. Ook het hebben van (problematische) schulden of verkwisting kan een reden zijn voor beschermingsbewind.

De redenen om beschermingsbewind aan te vragen zijn:

Hierbij kunt u onder andere denken aan een verstandelijke beperking, lichamelijke handicap, verslaving of een ziekte. Ook bijvoorbeeld psychische klachten of ouderdom kunnen een reden zijn om beschermingsbewind aan te vragen.

Er is sprake van problematische schulden als u uw schulden niet binnen 3 jaar kunt terugbetalen. Verkwisting wil zeggen dat u, door een ongeremd uitgaven patroon, voortdurend meer geld uitgeeft dan dat er binnenkomt en u hierdoor steeds in de financiële problemen komt.

Voor wie is budgetbeheer?

Budgetbeheer is bedoeld voor mensen die door omstandigheden niet zelf hun financiële zaken op orde kunnen krijgen of houden, en/of als er sprake is van betalingsachterstanden. Er hoeft geen sprake te zijn van een (ernstige) schuldensituatie om budgetbeheer aan te vragen.